Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Ekonomika>Codex Alimentarius
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Codex Alimentarius

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Codex alimentarius esmė ir jo atsiradimas. Maisto prekių standartų įgyvendinimas. Codex Alimentarius komisijos veikla. Konkretaus maisto produkto standarto pavyzdys. Codex'o standartas "Baltas cukrus". Maisto prekių kokybės reglamentavimas Lietuvoje. Išvados.

Ištrauka

Iki 20 amžiaus vidurio maistas buvo vertinamas kaip energijos, plastinių – statybinių ir kitų būtinų organizmui faktorių šaltinis. Tačiau maistas turi daug platesnę sąvoka. Jo sudėtyje yra daugybė įvairiausiu medžiagų, pasižyminčių vienokių ar kitokių veikimų. Maiste yra biologiškai veiklių medžiagų, pasižyminčių gydomosiomis savybėmis, be to medžiagų turinčių toksinių, mutageninių, koncerogeninių ir kitokių savybių. Maistas ne tik teikia mūsų organizmui energijos, bet gali ir kenkti, ypač tada kai jį užteršia įvairūs pesticidai, mikrotoksinai, pramonės atliekos, koncerogeninės medžiagos ir kt.
Greitai plečiantis maisto pramonei bei tarptautinei prekybai atsirado pavojus sveikai mitybai. Į maisto pramonę ėmė skverbtis cheminės medžiagos. Jos maistą padarė skanesniu, pigesniu, išvaizdesniu, patvaresniu ir lengviau transportuojamu. Tačiau šios medžiagos turi ir trūkumų, vienas iš kurių ,bei svarbiausias – neigiamas poveikis sveikatai. Dėl to pasaulinės sveikatos organizacijos ( WHO) vienas bandomųjų organų – pasaulinė sveikatos asamblėja 1953 metais paskelbė kad plintantis cheminių medžiagų naudojimas, kuris tapo nauja visuomenės sveikatos problema, reikalauja dėmesio. Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) ir WHO atsakė I tai sprendimu organizuoti ekspertų komitetą, kuris užsiimtų maisto priedų tyrimais. Po kelių meto šios dvi organizacijos sutarė sukurti pasaulinius maisto prekių standartus.
Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacija ( Food and Agriculture Oraganization of the United Nations, FAO) ir pasaulinė sveikatos organizacija (WHO) 1962 metais bendrai pripažino būtinybę sudaryti tarptautinius maisto prekių standartus – CODEX ALIMENTARIUS. Standartai susideda iš reikalavimų maisto produktams tam, kad jie būtų sveiki ir naudingi ( tarp jų nepasitaikytų falsifikuotų ). Produktų kokybė būtų atžymėta atitinkamomis etiketėmis ir teisingai pateikti vartotojui. CODEX ALIMENTARIUS – maisto prekių kodeksas visoms tautoms.
Šiame darbe bus pateikiama platesnė informacija apie CODEX ALIMENTARIUS: paaiškinta jo esmė, atsiradimo priežastys. Trumpai apžvelgta CODEX ALIMENTARIUS komisijos veikla. Geriau pažinti standartus padės konkretus pavyzdys. Beje, Čia galėsite trumpai susipažinti su maisto prekių reglamentavimu Lietuvoje.


Tarptautinę maisto produktų kokybę reguliuoja CODEX ALIMENTARIUS. Jame nustatyti maisto produktų kokybės standartai, vieningos produktų ženklinimo sistemos bei prekybos maisto produktais etikos kodeksai. Šio standarto pagrindinis tikslas – apginti vartotojų sveikatą ir užtikrinti sąžiningą veiklą maisto produktų prekyboje.
Codex’ą sudaro 27 tomai, kuriose telpa 219 maisto prekių standartų ir 35 higienos ir technologijos praktiniai kodeksai. Juo buvo įvertinta apie 500 maisto priedų ir teršalų, 3000 pesticidų likučių maksimali riba.
Codex Alimentarius buvo sukurtas labai tinkamu metu, nes pasaulio gyventojų skaičius sparčiai augo (1960m nuo 3 mlrd. Iki 4 mlrd. 1980m.) tai reiškė, kad žmonėms reikėjo daugiau maisto ( maisto gaminimas išaugo daugiau nei 60 proc. per 20 metų).
Norint plėsti maisto produktų gamybą reikėjo atsižvelgti ir į gamtos išteklius. Mūsų planetoje 2/3 viso ploto užima vanduo, o tik 11 proc. žemės ploto tinka ūkininkavimui. Todėl naujų technologijų vystymasis buvo būtinas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-03-23
DalykasEkonomikos referatas
KategorijaEkonomika
TipasReferatai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai12
Dydis36.56 KB
AutoriusAleksandr
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Švietimo institucijaVilniaus Universitetas
FakultetasEkonomikos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Codex Alimentarius [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 15 puslapių 
  • Vilniaus Universitetas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą