Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Ekonomika>Reikalavimai prekybai lauke
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Reikalavimai prekybai lauke

  
 
 
123456789
Aprašymas

Reikalavimai prekybai maisto prekėmis lauko sąlygomis. Alytaus miesto turgaviečių, prekiaujančių maisto produktais, veterinarinių-sanitarinių, higieninių reikalavimų pagerinimo planas.

Ištrauka

1. Prekyvietė arba turgavietė (toliau vadinama prekyvietė) - specialiai įrengta vieta (t.y. savivaldybės institucijos skirta tokiai prekybai teritorija, kur įrengiami prekybai būtini laikini ar kapitaliniai statiniai - dengti ar nedengti prekystaliai, paviljonai - taip pat numatomos vietos prekiauti iš transporto priemonių), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį prekiauja prekių gamintojai ar kiti asmenys.
2. Prekyvietėje turi būti skirtas plotas ar vietos prekiauti tik žemės ūkio produkcija ir maisto prekėmis.
3. Prekiauti prekyvietėse leidžiama visoms Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka įregistruotoms įmonėms bei asmenims, įsigijusiems patentus. Neįregistravus veiklos ir neįsigijus patento leidžiama prekiauti fiziniams asmenims miško gėrybėmis ir asmeniniame pagalbiniame ūkyje, valstiečio (ūkininko) ūkyje ar sodo sklype išauginta žemės ūkio produkcija, išskyrus prekybą mėsėdžiais, švelniaplaukiais žvėreliais, nutrijomis bei jų produkcija, prekybos vietoje turint dokumentus, patvirtinančius duomenis apie žemės valdymą ar naudojimą.
4. Prekyvietės administracija ir prekiautojai privalo organizuoti prekybą vadovaudamiesi veterinarinės sanitarijos, higienos normomis ir taisyklėmis, priešgaisrinės saugos, aplinkos apsaugos reikalavimais, šiomis taisyklėmis ir kitais mažmeninę prekybą reglamentuojančiais teisės aktais.
5. Kiekviena prekyvietė privalo turėti leidimą - higienos pasą verstis komercine - ūkine veikla ir atitikti viešiems HN 25 - 1998 reikalavimams.
6. Prekyvietės teritorijoje prisilaikant zoniškumo turi būti įrengti atskiri paviljonai, dengti prekystaliai prekiauti mėsa ir jos produktais, pienu ir jo produktais, medumi, žuvimi ir žuvies produktais, lašiniais, daržovėmis, uogomis, gyvulinės kilmės žaliavomis, kiaušiniais, taip pat prekybai ne maisto prekėmis, transporto stovėjimo aikštelė ir atliekų surinkimo aikštelė, tualetai.
7. Greitai gendančios prekės turi būti laikomos tik šaldymo įrenginiuose, kurių temperatūra atitinka greitai gendančių maisto prekių laikymo sąlygas.
8. Prekyvietėje galima prekiauti tik tokiomis prekių grupėmis, kurių prekybai paskirtos zonos ar paviljonai.
9. Maisto prekių laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai turi atitikti teisės norminių aktų reikalavimus.
10. Prekyba maisto produktais nuo žemės draudžiama.
11. Maisto produktai parduodami prekyvietėje tikrinami veterinarinės sanitarinės ekspertizės laboratorijoje. Jiems išduodama ekspertizės kortelė, kuri turi būti laikoma pirkėjui matomoje vietoje.
12. Piliečiai, pristatę pardavimui gyvulių arba paukščių mėsą, žuvį ar jų produktus, turi turėti gyvūninio produkto, žaliavos veterinarijos pažymėjimą.
13. Prekiaujant pienu ir jo produktais pateikiamas gyvūnų sveikatos pažymėjimas.
14. Prekiaujant medumi, ekspertizei pateikiamas bityno sanitarinis pasas ir gyvūninio produkto, žaliavos veterinarijos pažymėjimas.
15. Prekiauti gyvuliais, paukščiais ir kitais gyvūnais leidžiama tik tam skirtoje prekyvietės dalyje ir turint pagal gyvenamąją vietą išduotą veterinarijos tarnybos pažymą.
16. Juridiniai ir fiziniai asmenys turgavietėje gali parduoti tik tas Lietuvoje pagamintas ar importuotas prekes, kurių ženklinimo arba naudojimo dokumentuose ar sutartyse nurodytas prekių pavadinimas, deklaruojamo normatyvinio dokumento žymuo, gamintojo pavadinimas, jo adresas bei kiti prekės ženklinimo rekvizitai, nustatyti normatyviniuose dokumentuose.
17. Prekiaujančios įmonės ar fiziniai asmenys prekybos vietoje privalo turėti prekių įsigijimo dokumentus.
18. Svarsčiai, svarstyklės ir kiti matavimo prietaisai, kurių reikia atsiskaityti su pirkėju, turi būti su galiojančiu patikros įspaudu ir tikti pagal matavimo ribas bei tikslumą, jie tikrinami Lietuvos standartizacijos departamento nustatyta tvarka.
19. Turgavietėje draudžiama prekiauti:
19.1. Maisto produktais nuo žemės arba nuo nestandartinių prekystalių.
19.2. Maisto prekėmis, jeigu pasibaigęs jų vartojimo terminas.
19.3. Kūdikių ir vaikų mitybos produktais.
19.4. Neskrosta paukštiena.
19.5. Kiaušinių milteliais ir duženomis, ančių ir žąsų kiaušiniais.
19.6. Privatiems asmenims šiomis savo gamybos maisto prekėmis:
19.1. Šviežiais ir rūkytais maltos mėsos ar susmulkintos mėsos gaminiais;
19.2. Kulinarijos gaminiais;
19.3. Rūkyta ir kepta mėsa, rūkyta paukštiena, rūkytomis žuvimis;
19.4. Konservais (mėsos, pieno, žuvų, daržovių);
19.5. Sūdytais, raugintais, marinuotais grybais;
19.6. Kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis;
19.7. Uogienėmis;
19.8. Konditerijos kreminiais gaminiais;
20. Nesant prekyvietėje veterinarijos sanitarinės ekspertizės laboratorijos, draudžiama prekiauti:
20.1. Mėsa ir jos gaminiais;
20.2. Rūkytais lašiniais;
20.3. Žuvimi;
20.4. Paukštiena ir medumi.
20. Visų rūšių alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais, nustatyta tvarka neįsigijus licencijos.
21. Vaistais ir medicinos instrumentais, neturint nustatyta tvarka išduotų leidimų.
22. Prekiautojai maisto produktais turi būti pasitikrinę sveikatą, remiantis Sveikatos apsaugos ministro 2000 05 31 įsakymu Nr.301, taip pat išklausę higieninio mokymo kursą, dėvėti tvarkingą ir švarią aprangą.
23. Prekyvietės administracija (savininkas) privalo:
23.1. Garantuoti, kad į prekybą būtų pateikiamos tik nekenksmingos žmogaus sveikatai prekės;
23.2. Sudaryti tinkamas prekybai maisto ir ne maisto prekėmis sąlygas;
23.3. Užtikrinti prekyvietės teritorijos, patalpų, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, deratizaciją;
24. Patvirtinti ir vykdyti turgavietės (prekyvietės) vidaus tvarkos taisykles.
25. Prekyvietės savininkas, darbuotojai ir prekiautojai, pažeidę šias taisykles, higienos normos HN reikalavimus, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-05-12
DalykasEkonomikos referatas
KategorijaEkonomika
TipasReferatai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai2
Dydis15.16 KB
AutoriusVita
Viso autoriaus darbų28 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas0
Failo pavadinimasMicrosoft Word Reikalavimai prekybai lauke [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą